torsdag den 19. januar 2017

Værd at vide om ørelidelser hos hunde

Om de ørelidelser, din hund kan komme ud for, og om hvad du selv kan gøre.

Øret består af tre dele:
· Det ydre øre - ørelap og øregangen ned til trommehinden
· Mellemøret
· Det indre øre

Ørelappen og øregangen er beklædt med hud, som resten af kroppen. I forbindelse med hudsygdomme er det kun det ydre øre, som er interessant. Hudsygdomme, som ses på kroppen, kan også ses i ørerne. Således har hunde med allergi ofte øregangseksem. Man kan endda se allergiske hunde, som kun reagerer med eksem i ørerne.

Har hunden smerter i øregangen, vil den reagere med ømhed, hvis du masserer øregangen (den trækker hovedet bort fra hånden). Har hunden kløe i øregangen, vil den reagere med "velvære", når du masserer øregangen (den læner hovedet mod hånden).

Infektioner
Man kan se infektioner i ørerne med parasitter, svampe eller bakterier. øregangs-betændelse kan også skyldes øremider, som især er et problem hos hvalpe. Man kan se fremmedlegemer, for eksempel græsavner, i ørerne.

Den hyppigste årsag til øregangsbetændelse hos hunde er allergi, allergi med gær-svampe- eller bakterieinfektion. Dannes der pus ved øregangsinfektion, skal behandlingen indledes med undersøgelse og oprensning. Hunden skal bedøves. Når der er pus i øregangen, virker antibiotika i øredråberne ikke.

Hunde med skab vil for det meste starte med at klø sig ved ørerne og få skorper på ørelappens yderside langs den bageste rand.

Ørevoks
Hunde, som danner meget ørevoks, bør regelmæssigt (ugentligt) have renset ører med et velegnet ørerensemiddel som for eksempel EpiOtic ®.

Blodøre (Othæmatom)
Blodøre er en ansamling af væske i ørelappen mellem brusk og hud. Vædsken er ofte blandet med blod, men kan variere i udseende fra
· helt vandklar
· gullig
· vandig blandet med blod
· rent blodig.

Der er forskellige teorier om, hvordan et blodøre opstår. Men i de fleste tilfælde er der tale om en form for allergisk reaktion. Et blodøre opstår pludseligt, og man kan se en spændt, vædskefyldt hævelse på ørelappen. Ofte er huden hævet over hævelsen. Afhængigt af, hvor spændt hævelsen er, kan der være ømhed.

Golden retrievere og schæfere over 6 år får oftest blodøre.

Blodøre behandles med operation.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar